SPIS TREŚCI:
1. Bogactwo błonnika
2. Łatwo dostępna energia
3. Banan a witaminy
4. Makro- i mikroskładniki
5. Wpływ tryptofanu na samopoczucie
1. Bogactwo błonnika
Na samym początku warto wspomnieć, że banan stanowi bardzo cenne źródło błonnika pokarmowego. Błonnik to idealny sposób na normalizację pracy jelit, który prowadzi do nasilenia perystaltyki. Z kolei zawarte w nim pektyny wykazują zbawienny wpływ na mikroflorę bakteryjną przewodu pokarmowego. Utrzymanie ich ilości na odpowiednim poziomie przyczynia się do prawidłowej produkcji enzymów trawiennych, zwiększa naszą odporność oraz znacznie poprawia przyswajalność wartości odżywczych z pożywienia.
2. Łatwo dostępna energia
Ze względu na wysoką wartość indeksu glikemicznego, banany prowadzą do bardzo dużego wzrostu poziomu glukozy we krwi po ich spożyciu. To jawny dowód na ograniczenie tych owoców w dietach odchudzających. Niemniej jednak, osoby ćwiczące i pracujące fizycznie bardzo cenią sobie banany, gdyż wysoki współczynnik IG warunkuje dostarczenie dużej dawki energii. W jednym, ważącym średnio około 200 g bananie, znajdziemy około 114 kcal. Suszona wersja tych owoców stanowi doskonały zamiennik dla niezdrowych i tuczących słodyczy.
3. Banan a witaminy
Banany są nie tylko źródłem dużej ilości energii. To także bardzo dobry magazyn witamin. Główną zawartość kompleksu witaminowego stanowią związki z grupy B, odpowiadające przede wszystkim za wzmocnienie kondycji układu nerwowego oraz produkcję leukocytów, czyli białych krwinek warunkujących odporność naszego organizmu. W jednym bananie znajdziemy też sporą dawkę witaminy C, która jest w stanie pokryć przeszło 20% jej dobowego zapotrzebowania. Kwas askorbinowy to silny antyoksydant, który stanowi podstawową linię obrony przed przeziębieniami i infekcjami. Z kolei witamina E jest określania mianem "najpotężniejszego przeciwutleniacza", co determinuje jej zdolność do masowego niszczenia szkodliwych wolnych rodników. Związki utleniające nasilają proces starzenia się organizmu oraz działają destabilizująco na homeostazę. Wobec tego tokoferole i tokotrienole zawarte w tej witaminie, sprawują głównie działanie oczyszczające.
4. Makro- i mikroskładniki
Owoce bananowca to również bardzo duże skupisko związków mineralnych, które określa się zwykle mikroskładnikami. Duża zawartość potasu, fosforu, magnezu, wapnia i żelaza przyczynia się do poprawy stanu gospodarki elektrolitowej naszego ustroju. Elektrolity pozwalają na prawidłowe nawodnienie organizmu, wobec czego komórki posiadają idealne warunki do rozwoju i pracy. Potas jest pierwiastkiem wpływającym przede wszystkim na poprawę działania układu krążenia. Chroni przed rozwojem nadciśnienia tętniczego, a także wzmaga kondycję mięśnia sercowego. Magnez to również niesamowicie ważny składnik naszej diety. To właśnie on wpływa na poprawę przekaźnictwa sygnału nerwowego, co w momencie jego niedoborów objawia się skurczami mięśniowymi i zaburzeniami toniczności.
5. Wpływ tryptofanu na samopoczucie
Tryptofan jest aminokwasem egzogennym, co tłumaczy dlaczego musimy dostarczać go poprzez odpowiednią dietę. Związek ten pełni funkcję regulującą ze względu na udział w procesach syntezy dwóch ważnych hormonów. Pierwszym z nich jest melatonina, produkowana w szyszynce i odpowiedzialna za regulację procesu snu. Drugim jest serotonina, produkowana w podwzgórzu i jelitach, neuroprzekaźnik powodujący poprawę nastroju oraz ogólnej aktywności umysłowej.
Komentarze