Kup teraz
Dodano: 2016-10-04

Ocet jabłkowy – sprzyja diecie Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1

Ocet jabłkowy – efekt naturalnej fermentacji owoców – coraz częściej spotykany jest jako dodatek do potraw, a także suplement diety w trakcie walki z nadwagą. Posiada szereg korzystnych właściwości, które mogą być niezwykle przydatne w trakcie redukcji nadmiernej masy ciała. Warto zatem poznać jego właściwości i skutki działania, które zostaną omówione w poniższym artykule. Zachęcamy zatem do lektury. 

SPIS TREŚCI:
1. Jak ocet jabłkowy wpływa na odchudzanie?
2. Efekty
3. Jak stosować?


1. Jak ocet jabłkowy wpływa na odchudzanie?
Dieta wykorzystująca ocet jabłkowy nie jest wynalazkiem naszych czasów. Już w starożytności mieszkańcy Egiptu czy Rzymu z powodzeniem wykorzystywali jego dobroczynną naturę w walce z dolegliwościami przewodu pokarmowego. Głównym działaniem octu jabłkowego jest przede wszystkim intensyfikacja procesów trawiennych na skutek zwiększonej produkcji soku żołądkowego oraz nasilenia wydzielania enzymów żołądkowych.
Ocet jabłkowy wywiera również pozytywny wpływ na metabolizm tłuszczów, ułatwiając ich trawienie. Oprócz tego ocet jabłkowy prowadzi do ustabilizowania poziomu cholesterolu we krwi, co również dodatnio wpływa na stan gospodarki lipidowej. Całość przemian jest uwarunkowana bardzo dużą zawartością polifenoli i antyoksydantów, wśród których główne funkcje pełnią beta-karoten, katechina oraz kwas chlorogenowy. Dodatkowe wsparcie zapewniają minerały, pektyny oraz liczne witaminy.


Kuracja octem jabłkowym na samym początku przynosi łatwo zauważalne efekty. Ze względu na silny charakter odwadniający, ocet pozwala w szybki sposób pozbyć się nadmiaru wody podskórnej, która często jest przyczyną dodatkowych kilogramów. W trakcie stosowania octu koniecznie należy pamiętać o odpowiedniej podaży płynów, aby nie doszło do odwodnienia.


Ocet jabłkowy jest suplementem pobudzającym procesy trawienne, co w efekcie prowadzi do przyśpieszonej przemiany materii. Im szybsza jest praca naszego metabolizmu, tym w łatwiejszy sposób organizm przeznacza energię na procesy prowadzące do spadku nadmiernych kilogramów. Uwarunkowane jest to wspomnianymi już pektynami, które podobnie jak w przypadku suplementów błonnikowych pobudzają jelita do intensywniejszej pracy.


Ocet jabłkowy nie jest polecany dla osób borykających się ze zgagą, nadkwasotą żołądka, refluksem czy wrzodami żołądka. Choroby jelit, np. zespół jelita drażliwego, również stanowią przeciwwskazanie do stosowania octu.

2. Efekty
Ocet jabłkowy stosowany w odpowiedniej ilości powoduje szereg korzystnych efektów. Usunięcie wody podskórnej, normalizacja poziomu cholesterolu, poprawa trawienia i tempa przemiany materii to główne zalety jego stosowania.


Pamiętajmy jednak, że jabłkowy ocet jest jedynie suplementem diety, a podstawą sukcesu w trakcie redukcji masy ciała jest odpowiednio zbilansowana dieta i trwała zmiana nawyków żywieniowych.

3. Jak stosować?
Ocet jabłkowy jest sprzedawany praktycznie wszędzie, począwszy od aptek i sklepów zielarskich, a skończywszy na hipermarketach. Suplement występuje pod dwojaką postacią – tabletek oraz płynnego octu. W przypadku tych pierwszych zwykle są to mieszanki organicznych składników takich jak ekstrakty warzywne (np. szparagi), chrom, zielona herbata czy witamina C. Zwyczajowo dawka octu jabłkowego wynosi do 250 mg na kapsułkę.


Płynna forma octu jest jednak częściej wybierana przez kupujących. W celu uzyskania odpowiedniego efektu należy rozpuścić 2 łyżeczki octu w szklance przegotowanej wody. Taki napój zaleca się spożywać 2 razy dziennie. W sytuacji, gdy smak jest zbyt intensywny i uniemożliwia nam wypicie napoju, zaleca się dodanie 1 łyżeczki miodu.

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane